#development, educatie parentala

Cum le arătăm copiilor că ne pasă de ei?

Trebuie să înțelegem că fiecare copil este unic. Atunci când într-o familie sunt 2 sau mai mulți copii există riscul să nu acordam atenție egală între ei, sau mai mult să avem aceleași așteptări de la fiecare copil în parte, ceea ce este total greșit și provocator pentru copilași.

Pentru a le arăta afecțiune, grijă dar mai ales ca suntem interesați și ne pasă de ei, am pentru voi 6 puncte de urmat.

  • Spuneți-le că-i iubiți, dar mai ales arătați-le asta – acțiunile sunt mai puternice decât vorbele.
  • Lăudații pentru ceea ce fac bine, chiar dacă nu este exact așa cum ați vrea voi să fie, evitați să le spuneți cum ați fi făcut voi. Dar mereu puteți sugera o altă modalitate de a face lucrurile, dar aveți grija la cuvintele pe care le folosiți.
  • Exprimați-vă complimentele față de ei, dar să fie cât mai sincere… poate că au făcut un efort deosebit de a aranja hainele în dulap, chiar dacă pentru adulți nu este tocmai cum ar trebui, apreciați acțiunea.
  • Arătați interes în ceea ce îi interesează pe ei. Dacă ei arată un interes în muzică (chiar dacă nu este genul de muzică pe care voi îl agreați) măcar arătați-vă interesul, curiozitatea în ceea ce face. Acum, dacă genul în acela de muzică se folosesc cuvinte nu tocmai de folosit pentru un copil, este momentul să aveți o discuție deschisă și calmă cu copilul.
  • Transmiteți-le clar că nu agreați comportamentul lor ci NU pe ei, este doar comportamentul care trebuie îndreptat ci nu copiii.
  • Acordați atenție copiluli atunci când vi se cere, dacă se întâmplă să fiți ocupați nu raspundeți cu ” nu acum, lasă-ma, sunt ocupat/ă” este de recomndat să le arătați interesul fașă de ceea ce vor să va zică, arate, puteți încerca raspunsul următor ”sunt un pic ocupat/ă acum, dar imediat ce termin vin să vorbesc cu tine” prin asta părintele, tutorele arată că-i pasă și este interesat de copil.
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s